20. Vidzemes jauniešu kamerorķestru festivāls Madonas kultūras namā.

Notiek: 22. februāris 16:00 - 18:00

2020. gada 22. februārī plkst. 16:00 Madonas kultūras namā notiks 20. Vidzemes jauniešu kamerorķestru festivāls.

 

Madonā festivāls notiks jau trešo reizi, taču ideja par šādiem orķestru mūzikas svētkiem radās 2000. gadā Madonas Mūzikas skolas direktoram Artim Kumsāram. To realizēt apņēmās Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas direktors Aivars Tomiņš, kurš nu jau 20 gadus ir festivāla organizators. Pirmais festivāls notika Cēsīs 2001. gadā ar Cēsu, Valmieras, Madonas un Ogres mūzikas skolu stīgu orķestru piedalīšanos. Gadu gaitā dalībnieku un orķestru skaits ir audzis un arī šogad festivālam pievienosies vairāki jauni orķestri. Festivāls ir ceļojošs un notiek reizi gadā. Sākotnēji tas izskanēja orķestru mājas pilsētās, vēlāk arī citās Vidzemes pilsētās - Madonā, Ogrē, Valmierā, Siguldā, Lēdurgā, Limbažos, Valkā, Alūksnē un Salacgrīvā.

Svarīgi atzīmēt, ka vēsturiski jauniešu orķestru kustības kontekstā šim festivālam ir nozīmīga loma, jo gadsimta sākumā Latvijā bija pavisam nedaudz šāda veida orķestru. Tieši Vidzemes orķestru festivāls kļuva par pirmo pasākumu Latvijā, kurš apvienoja vesela reģiona orķestrus un kļuva par pamatu apzinātai, saliedētai kolektīvās muzicēšanas attīstībai. Ļoti būtiski atzīmēt, ka 2005. gada Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos Vidzemes apvienotais simfoniskais orķestris kopā ar dažādu Rīgas mūzikas skolas jauniešiem Doma laukumā Rīgā sniedza atsevišķu koncertu ar vēlmi iekļauties dziesmu svētku kustībā. 2011. gadā, pat nenojaušot par Vidzemes orķestru festivālu, līdzīgs festivāls tika iedibināts arī Kurzemē, kas bija par pamatu jaunu orķestru veidošanai un līdzīgai attīstībai. Jaunās strāvas un tendences, kā arī jaunu orķestru veidošanās visā Latvijā noveda pie loģiska rezultāta un 2012. gada nogalē tika nodibināta Latvijas orķestru asociācija (LOA), kas šobrīd apvieno nepilnus 1000 mūziķus no 30 Latvijas jauniešu un amatieru simfoniskajiem orķestriem, kamerorķestriem un stīgu orķestriem. Savas pastāvēšanas laikā ir realizēti četri vērienīgi LOA festivāli Rēzeknē Latgales Vēstniecībā GORS, Daugavpils Vienības nama koncertzālē, koncertzālē Cēsis un Ventspils koncertzālē Latvija, kā arī viens Baltijas valstu jauniešu un amatieru simfonisko orķestru festivāls Daugavpilī. Par godu Latvijas valsts simtgadei sadarbībā ar LNKC īstenots vērienīgs projekts – Latvijas jauniešu simfonisko orķestru lielkoncerts Svētki ar orķestri. Kopš 2015. gada LOA ir Eiropas Orķestru federācijas biedrs. Pateicoties LOA aktivitātēm 2015. gadā pirmo reizi vēsturē jauniešu simfoniskie orķestri (apmēram 800 dalībnieki) tika iekļauti oficiālajā dziesmu svētku programmā ar vērienīgu koncertu Tūkstošbalsu simfonija.

20. Vidzemes jauniešu kamerorķestru festivāls šogad notiks dziesmu svētku zīmē, jo orķestru repertuārā tiks iekļauti arī tie skaņdarbi, kas skanēs Rīgā, Lielajā ģildē 6. jūlijā XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku lielkoncertā Simfoniskie rotājumi.

festivālu organizē Madonas Mūzikas skolas absolvents Aivars Tomiņš
sadarbībā ar Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolu
 
 
 

2019. gada 25. maijs

a t z i ņ a

Mēs kaut ko radīt varam tikai pēc savas iekšējās pasaules, sava garīguma, savu spēju un iespēju robežas. Mūsu apziņai ir liels iespaids no ārējās pasaules. Radot ko jaunu mēs patiesībā radam pasauli – tādu, kādu to redz mūsu iekšējais “es”.

teksta autors: nezināms
fotogrāfijas autors: Jānis Porietis


Piesakies jaunumiem
Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes © 2024 Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skola »